top of page

Rondleiding waterstof: 4 oktober uitgesteld UPDATE

Bijgewerkt op: 19 okt. 2023

Kan waterstof een alternatief voor aardgas worden voor de woningen in Wensink-zuid? Op de bewonersbijeenkomst van 11 mei vroegen veel bewoners zich dit af. De gemeente Borne en onderzoeksbureau Tauw onderzoeken dit op dit moment niet. Heel veel aanwezige bewoners willen wel dat dit onderzoek plaatsvindt. Om eerst meer te weten te komen over wat waterstof precies is, heeft Cogas aangeboden om bezoek te komen.


In Lochem kan het wel (?)

Op 11 mei waren verschillende bewoners op de hoogte van een pilotproject in Lochem: 12 monumentale woningen in de wijk Berkeloord worden via het bestaande aardgasnetwerk van waterstof voorzien. Voor oudere woningen zijn lage-temperatuur-systemen als warmtepompen meestal niet geschikt. Ze zijn moeilijker te isoleren en vragen om een hoge-temperatuur-systeem. Waterstof is zo’n hoge-temperatuur-systeem en kan een duurzaam alternatief zijn. Tijdens de pilot in Lochem doet Alliander ervaring op met het transporteren van waterstof door het bestaande aardgasnet. Én met de nieuwe technologie van waterstofketels als voorbereiding op een aardgasvrije toekomst. Zogenoemde tubetrailers leveren het waterstof aan op industrieterrein Stijgoord, net buiten de wijk. Vanaf de Nieuweweg stroomt het waterstof dan door het bestaande aardgasnet naar de 12 woningen. Uitgangspunt is dat het waterstof gemaakt wordt uit duurzame energie (zon- en/of windenergie), maar daarvan is op dit moment nog niet genoeg beschikbaar. Lees hier meer over dit proefproject.


Experts van Cogas

De adviseurs energietransitie van Cogas zullen vertellen vanuit een bredere kijk op het gasnetwerk. Wat is de rol van het gasnetwerk in de verduurzaming van wijken? Ze vertellen meer over wat groengas, hybride als tussen en eindoplossing en waterstof kan betekenen. Ook zullen ze uitleg geven over de onmogelijkheden op de korte termijn, voor met name waterstof. Tijdens de rondleiding bij Cogas kun je ook zien hoe waterstof gemaakt wordt: ze geven graag een demonstratie van waterstof, waarin de gelijkenissen en verschillen beleefd worden.


Aanmelden voor de rondleiding

Op de wijkbijeenkomst van 5 juli was het mogelijk in te schrijven voor de rondleiding bij Cogas. 11 mensen hebben zich ingeschreven. Omdat we meer mensen de kans willen geven, kun je je via dit inschrijfformulier aanmelden. Doe dit voor eind oktober. De datum wordt na eind oktober bekend gemaakt: als je je aanmeld, hoor je meer over de datum, locatie en de tijd. Bij voldoende aanmeldingen zorgen we voor gezamenlijk vervoer.
88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page