Het college van burgemeester en wethouders vindt dat wijkbewoners zelf mogen beslissen over een alternatief voor aardgas als energiebron in hun wijk. Wijkbewoners besluiten zelf hoe zij invulling willen geven aan het proces van dit traject. Een alternatieve energiebron kiezen de wijkbewoners uiteindelijk samen. In dit traject zullen ook andere partijen betrokken worden zoals gemeente, leveranciers en inhoudelijk experts.
Wensink-Zuid 2030 aardgasvrij
Gemeente Borne heeft het streven dat de wijk Wensink-Zuid in 2030 aardgasvrij is. De uitgangspunten uit de Transitie Visie Warmte ’duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid’ worden gedeeld door wijkbewoners en gemeente.
Initiatief nemen, samenwerken en meebeslissen
De afgelopen jaren zijn in de wijk diverse initiatieven ontplooit op het gebied van energiebesparing. Inmiddels participeren meer dan honderd wijkbewoners actief mee in de beslissingen die genomen moeten worden. Eens per maand vindt een wijkbijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst wordt steeds door een andere groep inwoners georganiseerd. Wijkbewoners werken hierbij samen. De vervolgafspraken en stappen worden met elkaar afgestemd. Het traject kenmerkt zich door het ontbreken van een vaste tijdsplanning of vooraf gestelde regels. Het geheel wordt geleid door een procesbegeleider die een onafhankelijke, stimulerende en verbindende rol heeft.
De raad neemt hierover 30 mei aanstaande een besluit.
Comments